Murvai Nikoletta, Dr. Remenyik Judit, Prof. Dr. Szillvásy Zoltán
Murvai Nikoletta kutatásvezető Sorapharm Kft., Dr. Remenyik Judit, projekt szakmei vezető Debreceni Egyetem, Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, rektor Debreceni Egyetem
ÚJ TÍPUSÚ EXTRAKCIÓS TECHNOLÓGIA KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA A MEGGY ANTHOCYAN TARTALMÁNAK KINYERÉSÉVEL ÉS EZÁLTAL MAGAS HOZZÁADOTT ÉRTÉKŰ ÉTREND KIEGÉSZÍTŐ FEJLESZTÉSE CÍMŰ PROJEKT NYITÓRENDEZVÉNYÉRŐL

A „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” (GINOP 2.2.1-15) című pályázati program keretében a Sorapharm Kft. és Debreceni Egyetem „Új típusú extrakciós technológia kidolgozása és alkalmazása a meggy antocián-tartalmának kinyerésével és ezáltal magas hozzáadott értékű étrend-kiegészítő fejlesztése” című, GINOP-2.2.1-15-2017-00079 azonosító számú projektjének nyitó rendezvényére került sor 2019.05.30-án.

A Sorapharm Kft. és a Debreceni Egyetem a felhívásra benyújtott pályázatával 1,537 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, amelynek célja egy új típusú extrakciós technológia kidolgozása és alkalmazása a meggy antocián-tartalmának kinyerésével és ezáltal magas hozzáadott értékű étrend-kiegészítő fejlesztése. A projekt fizikai megvalósítása 2018. július 1-én kezdődött és várhatóan 2021. december 31-ig tart.

A projekt megvalósításával a cél egy magas hozzáadott értékű, meggy alapú étrend-kiegészítő kifejlesztése, amely széles skálájú célcsoportot céloz meg. A partnerek elsőként kívánnak olyan vegyszermentes extrakciós technológiát fejleszteni, amelyben a hazai meggyfajták antocián-tartalomra ható komponensei stabilizátor és egyéb tartósítási eljárás nélkül megőrzik pozitív élettani hatásukat. A kutatási munkák 2018. július 1-én kezdődtek.

A kutatási munkákhoz jelentős technológia beszerzés is társul, amelynek előkészítése szintén a projekt kezdő napjától folyamatos egyeztetések mellett valósul meg.

A projektnyitó rendezvényre nagyszámú szakmai érdeklődés mellett került sor, melyen a projekt részletes ismertetése történt meg, felhívva a figyelmet a kutatás jelentőségére és várható hatására.

További információ kérhető:

Kellmann Gábor: info@sorapharm.hu